توجه به تجارت تهاتری و ترانزیت، مبادلات ایران و پاکستان را متحول میکند
در طول دو سال گذشته دولت اقدامات جدیدی در راستای توسعه مراودات اقتصادی با پاکستان به انجام رساند و تلاشهایی نیز در زمینه تجارت ترجیحی و سوق یافتن بهسوی تجارت آزاد در دستور کار قرارگرفته است؛ هرچند هنوز در پیادهسازی این برنامهها مشکلاتی وجود دارد و تعاملات اقتصادی آنچنانکه شایسته بوده، محقق نشده است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با تأکید بر لزوم توسعه مراودات تجاری ایران و پاکستان و بهویژه اجرای توافقات مرتبط با تجارت تهاتری، گفت: اقتصاد ایران و پاکستان را بهواسطه همجواری دو کشور، مکمل یکدیگر هستند و ظرفیتهای قابلتوجهی برای همکاری در این عرصه دارند که استفاده از آنها به جهش مبادلات دوجانبه منجر خواهد شد.
غلامحسین شافعی در دیدار با سرکنسول پاکستان در مشهد، افزود: در طول دو سال گذشته دولت اقدامات جدیدی در راستای توسعه مراودات اقتصادی با پاکستان به انجام رساند و تلاشهایی نیز در زمینه تجارت ترجیحی و سوق یافتن بهسوی تجارت آزاد در دستور کار قرارگرفته است؛ هرچند هنوز در پیادهسازی این برنامهها مشکلاتی وجود دارد و تعاملات اقتصادی آنچنانکه شایسته بوده، محقق نشده است.
تلاش برای حل موانع موجود در مسیر تجارت تهاتری ایران و پاکستان
شافعی با اشاره به اینکه بهتازگی موضوع تجارت تهاتری نیز در مذاکرات ایران و پاکستان مطرح شده و مورد موافقت دو کشور قرار گرفته است، گفت: در همین رابطه اتاقهای زاهدان از سوی ایران و اتاق بازرگانی کویته از سوی پاکستان برای برگزاری نشستهای مشترک باهدف توسعه تعاملات تجاری و کمک به رفع موانع در مسیر همکاریهای دوجانبه و تسهیل در دستیابی به موافقتنامه تهاتری تعیینشدهاند؛ اما این تلاشها نیز بهکندی در جریان هستند و دغدغه ما نیز ثمر یابی همکاریها در زمان کوتاهتری است.
او ادامه داد: بر این اساس، بهمنظور سرعت بخشی به پیگیریهای انجامشده و حل مسائل و مشکلات موجود در زمینه روابط اقتصادی دو کشور، چندی پیش هیاتی متشکل از بخش خصوصی ایران با همراهی جمعی از نمایندگان از مجلس شورای اسلامی در سفر به پاکستان، مذاکراتی با مسئولان و بهویژه بانک مرکزی این کشور داشتند و بهزودی هیات کارشناسی از ایران بهمنظور نهایی سازی موضوع تهاتر تجاری به پاکستان سفر میکند تا افق جدیدی در همکاریهای اقتصادی برای دو کشور شکل بگیرد
شافعی در تشریح دیگر نتایج سفر هیات تجاری ایران به پاکستان گفت: امضای تفاهمنامهای میان اتاق ایران و فدراسیون اتاقهای بازرگانی پاکستان درباره داوری و حل اختلافات تجار ازجمله دستاوردهای این سفر بود. حضور تجار غیرحرفهای در مبادلات تجاری دو طرف، معمولاً اختلافاتی را در پی دارد و انعقاد تفاهمنامه میتواند در حل این اختلافات اثرگذار واقع شود و از مسائل و مشکلات آتی جلوگیری نماید.
رئیس اتاق ایران از تشکیل شورای بازرگانی ایران و پاکستان و نیز تفاهمنامه همکاری میان اتاقهای اصفهان و کراچی، بهعنوان برخی دیگر از دستاوردهای سفر مذکور نام برد و خاطرنشان کرد: تلاشهای سازنده سفیر ایران در پاکستان و سرکنسولگری ایران در کراچی نیز در این سفر کاملاً مؤثر و سازنده بود و با تلاشهای آنان نتایج مطلوبی به دست آمد.
او با اشاره به اهمیت پاکستان بهعنوان یک همسایه و شریک اقتصادی برای ایران، به موضوع نمایشگاه اختصاصی ایران در کراچی پاکستان در آذرماه امسال اشاره کرد و گفت: بهمنظور حمایت از حضور مؤثر شرکتهای ایرانی در این رویداد و معرفی شایسته تولیدات ایرانی، حمایتهایی در قالب تقبل ۵۰ درصد از هزینههای شرکت در این نمایشگاه توسط اتاق ایران صورت خواهد گرفت.
ضرورت بهبود وضعیت زیرساخت مرزهای ایران و پاکستان
رئیس اتاق ایران در بخش دیگری از سخنان خود، به مسائل مرتبط با حوزه حملونقل و ترانزیت بهعنوان برخی از مشکلات موجود بین دو کشور اشاره کرد و افزود: ارتباط تجاری دو کشور در حملونقل زمینی و ریلی با مشکلاتی روبهروست. رانندگان ایرانی بهمنظور تردد در پاکستان اغلب با مشکلات جدی مواجه میشوند. علاوه بر آن، زیرساختهای گمرکی مرز دو کشور نیز دچار مشکلاتی است و هر دو طرف در جهت بهبود این زیرساختها میبایست اقدامات جدیدی به عملآورند.
او پیگیری این موضوعات از سوی سرکنسول پاکستان در مشهد را خواستار شد.
شافعی در ادامه با اشاره به اثرگذاری تحولات سیاسی منطقه بر اقتصاد ایران و پاکستان، گفت: سیاستگذاریها و تعاملات اقتصادی این دو همسایه باید متناسب با تحولاتی که در منطقه در جریان است، دستخوش تغییر و ارتقا شود. در حال حاضر جنگ اوکراین و روسیه، مسیر حرکت ناوگانهای تجاری را تغییر داده و ظرفیت جدیدی را برای انتقال کالاها به منطقه هند و چین و شرق آسیا، از مسیر ایران و پاکستان فراهم کرده است که دو کشور باید فرصت مذکور را مغتنم بدانند و اقدامات مؤثری را در این رابطه صورت دهند.
او همچنین با اشاره به سفر هیات ۱۲۰ نفره روسیه به ایران، موضوع ترانزیت کالا از مسیر ایران- پاکستان و ایران- عمان را از پیشنهادهای جدی هیات مذکور برشمرد و تصریح کرد: در تلاشیم که از این ظرفیت قابلتوجه بهمنظور تقویت منافع اقتصادی دو کشور بهره بگیریم و امیدواریم با مذاکراتی که در حال انجام است، آینده روابط اقتصادی در مسیر توسعه قرار بگیرد.
رئیس اتاق ایران تأکید کرد: ما در اتاق مشهد آماده ارتقای همکاریهای دوجانبه و اتخاذ پشتیبانیهای لازم در راستای توسعه روابط اقتصادی دو کشور هستیم و واحد بینالملل اتاق مشهد در این زمینه، ارتباط تنگاتنگی با کنسولگری پاکستان خواهد داشت.
شافعی با استثنایی خواندن روابط ایران و پاکستان و تشریح پیوندهای زبانی و فرهنگی دو ملت، اظهار کرد: دو کشور با عنایت به برخورداری از اشتراکات فرهنگی کهن و نیز وجه اشتراک مذهبی، دارای پیوندی استثنایی و استراتژیک هستند. ارتباط سیاسی دو کشور نیز از گذشته تاکنون روندی متفاوت با سایر کشورها داشته و دو ملت روابط برادری دارند.
او، ایران و پاکستان را از بنیانگذاران اتحادیههای اقتصادی منطقه خواند و به نقش تعیینکننده دو کشور در اتحادیههای منطقهای همچون اکو، گروه دی ۸ و… اشاره کرد. شافعی درعینحال، حجم مناسبات تجاری دو کشور را ناکافی دانست و متذکر شد: متأسفانه میزان مراودات دو طرف، فاقد همخوانی لازم با ارتباطات سیاسی، فرهنگی و دینی موجود است. این در حالی است که دو کشور به لحاظ اقتصادی از تنوع قابلتوجهی برخوردارند و ظرفیتهای مطلوبی در زمینه همکاری دو طرف وجود دارد؛ اما تاکنون از ظرفیتها به نحو شایسته، استفاده نشده است.
تأکید بر اهمیت حضور تجار پاکستان در نمایشگاههای ایران
در ادامه این نشست، محمد شهریار، سرکنسول پاکستان در مشهد، گفت: بر این باورم که روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دوجانبه بین دو کشور در حال تقویت است و استحکام هر چه بیشتر این روابط باید در اولویت دو طرف باشد. در همین راستا، آماده هرگونه پیگیری امور در کنسولگری پاکستان در مشهد هستیم.
شهریار در خصوص مشکلات حملونقلی و چالشهای رانندگان دو کشور تصریح کرد: به گفته رئیس اتاق کویته، رانندگان پاکستانی در موضوع اخذ ویزا برای تردد در ایران با مشکلاتی مواجهاند و امیدواریم در مذاکراتی که از این به بعد خواهیم داشت، راهحلی در خصوص مسائل پیش روی رانندگان دو کشور و بهطورکلی حوزه حملونقل بیابیم. تأکید ما نیز بر توسعه مناسبات اقتصادی با تمرکز بر ظرفیتها و نیازهای دو همسایه است.
او در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اهمیت حضور تجار پاکستان در نمایشگاههای اقتصادی که در مشهد و یا دیگر نقاط کشورمان برپا میشوند، اظهار کرد: حضور در چنین رویدادهایی، به ارتقای تعاملات فعالان اقتصادی و تجار دو کشور منجر میشود. درخواست ما این است که اطلاعات و دعوتنامههای مربوط به این قبیل نمایشگاهها و رویدادهای اقتصادی، حداقل دو ماه پیش از برگزاری آن به کنسولگری پاکستان در مشهد ارائه شود تا فرصت لازم برای انجام مقدمات جهت حضور تجار پاکستانی، فراهم باشد. ما نیز برای هرگونه همکاری و هماهنگی در این زمینه اعلام آمادگی میکنیم.